Peppakakscheesecake

 
Denna cheesecake gjorde jag till vår minijul med tjejerna. Hittade ett bra recept på nätet men som jag gjort om något. Självklart delar jag med mig av den och denna blir nog en årlig tradition på julbordet hemma hos oss.
 
 
Du behöver:

Botten

  • 20 pepparkakor
  • 5 Digestivekex
  • 100 g smör
  • 1 msk strösocker

Fyllning

  • 5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 äggulor + 3 äggvita
  • 1,75 dl strösocker
  • 200 g Philadelphiaost
  • 3 tsk pepparkakskrydda
  • 2 tsk kakaopulver
  • Rivet skal från 1 apelsin & saft ifrån en halv
 
 
Gör såhär:
  1. Börja med att sätta på ugnen, 175 grader.
  2. Mixa pepparkakorna och kexen i en mixer. Smält smöret och tillsätt socker och smör.
  3. Lägg smulorna i 20centimeters springform och platta till. 
  4. Grädda botten i ca 10 minuter och ta sedan ut och låt den svalna. 
  5. Blötlägg gelatinet i en skål med kallt vatten i 5-10 minuter. Vispa upp grädden och sätt in den i kylen.
  6. Vispa äggulor, socker och ­Philadelphiaost tills det blir ljust och fluffigt. Dela upp smeten i två skålar.
  7. Tillsätt pepparkakskryddan och kakaopulver i den ena. I den andra skålen tillsätt saft och rivet skal från en 1/2 apelsin.
  8. Vispa upp äggvitan i en separat skål.
  9. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält i en kastrull eller i mikron. Vispa hastigt ner gelatinet i de smaksatta blandningarna, hälften i varje.
  10. Vänd i grädden och äggvitan, hälften i varje skål. Vispa så att det blir jämnt.
  11. Häll sedan pepparkakssmeten i formen. Häll därefter försiktigt på apelsinsmeten. Låt stå i frysen i minst 2 timmar.
  12. Innan servering kan du granera med egentligen vad du vill. Jag valde peppakakor och lite apelsin. Den är himla god och något mäktig så skulle rekommendera någonting enkelt. 

Smaklig måltid!
 
 
 
 

Kommentera här: